woensdag 4 februari 2015

Een bom

Op deze doordeweekse woensdag was het feest. Fia vond het hoog tijd dat we de landelijke delicatesse zouden proeven. Geen surströmming gelukkig, maar semla. 

De semla is een gebak (zonder -je) dat typisch is voor deze tijd van het jaar. Het is trouwens niet iets wat typisch is voor alleen Zweden. In verschillende variaties wordt de semla ook in Denemarken, Noorwegen, Finland, IJsland, Faroe eilanden, Estland, Letland en Litouwen gegeten. Zo ongeveer vanaf half januari tot net na Carnaval is dit het gerecht dat je hier in alle soorten en maten ziet. 

Wat is het precies? Een zoete bol van luchtig deeg dat een beetje naar kaneel smaakt, daarin zit een dunne laag amandelspijs, daarop wordt slagroom zonder suiker gespoten en bovenop komt het bovenste stukje van de bol als afsluiter. Om het er nog feestelijker uit te laten zien, strooit men vaak een beetje poedersuiker. Voila! De calorieënbom op een schoteltje! 

En ik heb hem helemaal op. Overigens zonder amandelspijs erin, want dat vonden zowel Fia als ik een beetje too much. 

Ik langlauf van het weekend wel een rondje (of 2) extra. Dat vond ik het wel waard! 

Geen opmerkingen: